Θεραπεία: Ατομική, Ζεύγους, Ομαδική, Οικογενειακή

Θεραπεία: Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής & Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας

Ατομική RECB Θεραπεία Ενηλίκων

 

Η ατομική RECB θεραπεία βασίζεται σε μια συνεργατική θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στην RECBT, και ενός πελάτη για την προώθηση της ευημερίας και τη θεραπεία συγκεκριμένων ψυχολογικών δυσκολιών και ατομικών προβλημάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, η ατομική RECB θεραπεία βοηθά τον πελάτη να υιοθετήσει μια πιο υγιή φιλοσοφία ζωής, να βιώσει πιο υγιή συναισθήματα, να μάθει και να εφαρμόσει λειτουργικές συμπεριφορές που θα βοηθήσουν το άτομο να πετύχει τους προσωπικούς και διαπροσωπικούς του στόχους.

Η ατομική RECB θεραπεία απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσφορία και δυσλειτουργία στον τομέα της ψυχικής υγείας στην καθημερινή τους ζωή και σε σχέση με άλλους, άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές, άτομα που χρειάζονται θεραπεία συνδυαστικά με ιατρική περίθαλψη, (π.χ. φαρμακοθεραπεία), άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία (πάνω από έξι μήνες) και άτομα που επιθυμούν την προσωπικη ανάπτυξη ζώντας ορθολογικά.

Συνήθως, η ατομική RECB θεραπεία πραγματοποιείται με συχνότητα μιας συνεδρίας την εβδομάδα, διάρκειας 50 λεπτών, αλλά αυτή η συχνότητα εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων για ατομική θεραπεία εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης θεραπείας, τη συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και πελάτη και την εφαρμογή της (νεοαποκτηθείσας) γνώσης και δεξιοτήτων από τον πελάτη στην καθημερινή του ζωή.

Το κόστος μιας ατομικής συνεδρίας θεραπείας ξεκινά από 30€/50 λεπτά και ποικίλλει ανάλογα με τον θεραπευτή (ειδικευόμενος θεραπευτής, πιστοποιημένος θεραπευτής ή πιστοποιημένος εσωτερικός συνεργάτης). Επιπλέον, κατά την αρχική συνεδρία χορηγείται ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης με επιπλέον κόστος 50€. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για την ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της ατομικής θεραπείας.

Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για ατομική θεραπεία, συμβουλευτική ή coaching, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

David, D., Lynn, S., & Ellis. A. (2010). Rational and irrational beliefs. Implications for research, theory, and practice. New York: Oxford University Press.

Το βασικό σύνθημα της RECBT είναι «Η ορθολογική σκέψη οδηγεί στο να αισθανόμαστε και να συμπεριφερόμαστε καλύτερα», παραφράζοντας τα λόγια του Επίκτητου «Δεν είναι οι καταστάσεις ή τα γεγονότα που μας αναστατώνουν, αλλά κυρίως οι απόψεις που έχουμε για αυτές τις καταστάσεις ή γεγονότα»

Ομαδική RECB Θεραπεία Ενηλίκων

Η Ομαδική RECB Θεραπεία βασίζεται σε μια συνεργατική θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στην RECBT, και μιας ομάδας τουλάχιστον 4 ατόμων για την προώθηση της ευημερίας και τη θεραπεία συγκεκριμένων ψυχολογικών δυσκολιών και προβλημάτων των μελών της ομάδας. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ομαδική RECB Θεραπεία βοηθά τα μέλη της ομάδας να υιοθετήσουν μια πιο υγιή φιλοσοφία ζωής και να πετύχουν τους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας υγιέστερων συναισθημάτων και της δράσης με λειτουργικές συμπεριφορές.

Η Ομαδική RECB Θεραπεία στοχεύει να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της ψυχικής υγείας που επιβαρύνουν την καθημερινότητά τους, άτομα με διαγνωσμένες ψυχικές διαταραχές, άτομα που χρειάζονται θεραπεία συνδυαστικά με ιατρική περίθαλψη (π.χ. φαρμακοθεραπεία), άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία (πάνω από έξι μήνες) καθώς και άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες (όπως άτομα με θέματα κοινωνικού άγχους).

Η Ομαδική RECB Θεραπεία μπορεί να είναι δομημένη και συνεπής με τα χαρακτηριστικά μιας ψυχικής δυσκολίας που αφορούν τα μέλη της (π.χ. ομάδα για άτομα με αγχώδεις διαταραχές – ομοιογενής ομάδα) ή μπορεί να δημιουργηθεί για τη θεραπεία μιας ομάδας ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ετερογενής ομάδα).

Συνήθως, η ομαδική RECB θεραπεία πραγματοποιείται με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα με διάρκεια μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά τη φορά, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ομάδας και τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μέλη της. Ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων ομαδικής θεραπείας εξαρτάται από τη φύση των προβλημάτων, την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης θεραπείας, την μεταφορά και εφαρμογή  της (νεοαποκτηθείσας) γνώσης και δεξιοτήτων από τα μέλη της ομάδας στην καθημερινή τους ζωή, τη συνοχή μεταξύ των μελών της ομάδας και την συμμετοχή τους στην ομάδα. Όσο υψηλότερη είναι η δέσμευση και η επιμονή των μελών της ομάδας στους στόχους της θεραπείας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για μέγιστο θεραπευτικό όφελος, καθώς και για μια μικρότερη χρονική περίοδο για την επίτευξη των στόχων τους. Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται από την αξιολόγηση της προόδου της θεραπείας που πραγματοποιείται από τον θεραπευτή σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας.

Το κόστος μιας ομαδικής συνεδρίας ξεκινά από 30€/90 λεπτά συνεδρίας και ποικίλλει ανάλογα με τον θεραπευτή (ειδικευόμενος θεραπευτής, πιστοποιημένος θεραπευτής ή πιστοποιημένος εσωτερικός συνεργάτης). Επιπλέον, κατά την αρχική συνεδρία χορηγείται ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης με επιπλέον κόστος 50€. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για την ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για να προγραμματίσετε ένα αρχικό ραντεβού αξιολόγησης για ομαδική θεραπεία, συμβουλευτική ή coaching, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

David, D., Lynn, S., & Ellis. A. (2010). Rational and irrational beliefs. Implications for research, theory, and practice. New York: Oxford University Press.

Οικογενειακή RECB Θεραπεία

Η Οικογενειακή RECB Θεραπεία βασίζεται σε μια συνεργατική θεραπευτική σχέση μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στην RECBT και μιας οικογένειας (ανεξαρτήτως οικογενειακού τύπου) για την προώθηση της ευημερίας και την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών και προβλημάτων μιας οικογένειας. Για να επιτευχθεί αυτό, ο οικογενειακός RECBT θεραπευτής βοηθά τα μέλη της οικογένειας να υιοθετήσουν μια πιο υγιή φιλοσοφία ζωής, να βιώσουν υγιή συναισθήματα και να ενεργήσουν/συμμετάσχουν σε λειτουργικές/παραγωγικές συμπεριφορές.

Η Οικογενειακή RECB Θεραπεία εστιάζει σε οικογένειες όπου ορισμένα ή όλα τα μέλη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την ψυχική τους υγεία, επιβαρύνοντας την καθημερινή τους ζωή. Επιπλέον, η Οικογενειακή RECB Θεραπεία βοηθά οικογένειες όπου ορισμένα ή όλα τα μέλη έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη, διαταραχή προσωπικότητας), όπου μέλη της οικογένειας χρειάζονται θεραπεία λόγω ιατρικών καταστάσεων και οικογένειες όπου ορισμένα ή όλα τα μέλη χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία (πάνω από έξι μήνες). Στην οικογενειακή θεραπεία, τα μέλη της οικογένειας που είναι πιο υγιή μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά άλλα μέλη της οικογένειας που είναι λιγότερο υγιή και έτσι συχνά χρησιμοποιούνται ως συνθεραπευτές και ως διαμεσολαβητές για την εφαρμογή και τη γενίκευση των δεξιοτήτων RECBT στην καθημερινή ζωή.

Συνήθως, η Οικογενειακή RECBT Θεραπεία πραγματοποιείται με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα με διάρκεια μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά τη φορά, αλλά αυτό εξαρτάται από τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας. Ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων οικογενειακής θεραπείας εξαρτάται από τη φύση των προβλημάτων, την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης θεραπείας, τη συνοχή μεταξύ των μελών της οικογένειας και την εφαρμογή των νεοαποκτητών δεξιοτήτων από τα μέλη της οικογένειας στην καθημερινή τους ζωή. Όσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση και η επιμονή των μελών της οικογένειας στους θεραπευτικούς στόχους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων και μικρότερης χρονικής διάρκειας θεραπείας. Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται επίσης από την αξιολόγηση της προόδου της θεραπείας που πραγματοποιείται από τον θεραπευτή σε συνεργασία με τα μέλη της οικογένειας.

Το κόστος μιας οικογενειακής συνεδρίας ξεκινά από 60€/90 λεπτά συνεδρίας και ποικίλλει ανάλογα με τον θεραπευτή (ειδικευόμενος θεραπευτής, πιστοποιημένος θεραπευτής ή πιστοποιημένος εσωτερικός συνεργάτης). Επιπλέον, κατά την αρχική συνεδρία χορηγείται ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης με επιπλέον κόστος 50€. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για την ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική ή coaching επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

David, D., Lynn, S., & Ellis. A. (2010). Rational and irrational beliefs. Implications for research, theory, and practice. New York: Oxford University Press.

RECBT Θεραπεία Ζεύγους

Η RECBT Θεραπεία Ζεύγους βασίζεται σε μια συνεργατική θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στην RECBT και ενός ζευγαριού για την προώθηση της ευημερίας και τη θεραπεία συγκεκριμένων ψυχολογικών δυσκολιών, δυσαρέσκειας και προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο μιας στενής σχέσης (ζεύγος). Για να επιτευχθεί αυτό, η RECBT Θεραπεία Ζεύγους βοηθά το ζευγάρι να υιοθετήσει μια πιο υγιή φιλοσοφία ζωής, να βιώσει πιο υγιή συναισθήματα και να εφαρμόσει πιο λειτουργικές/παραγωγικές συμπεριφορές.

Η RECB Θεραπεία Ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, όπου το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού βιώνουν σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά την ψυχική τους υγεία και την καθημερινή τους ζωή, όπου το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές, όπου το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού χρειάζονται ψυχοθεραπεία μαζί με ιατρική περίθαλψη και όπου το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού χρειάζονται μακροχρόνια  θεραπεία (πάνω από έξι μήνες).

Συνήθως, η RECB Θεραπεία Ζεύγους πραγματοποιείται με συχνότητα μιας συνεδρίας την εβδομάδα, με διάρκεια μία (1) ώρα και δεκαπέντε (15) λεπτά για κάθε συνάντηση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του ζευγαριού. Ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων για τη θεραπεία ζεύγους εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης θεραπείας και την εφαρμογή της (νεοαποκτηθείσας) γνώσης και δεξιοτήτων από το ζευγάρι στην καθημερινή τους ζωή. Όσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση και η επιμονή του ζευγαριού στους θεραπευτικούς στόχους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων και μικρότερης χρονικής διάρκειας θεραπείας. Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται από μια διαδικασία αξιολόγησης παρακολούθησης της προόδου που πραγματοποιείται από τον θεραπευτή σε συνεργασία με το ζευγάρι. Ο θεραπευτής μπορεί να προτείνει ατομική RECB θεραπεία για τα μέλη του ζευγαριού πριν ή κατά τη διάρκεια της RECB θεραπείας ζεύγους.

Το κόστος μιας συνεδρίας θεραπείας ζευγαριού ξεκινά από 60€/75 λεπτά συνεδρίας, και ποικίλλει ανάλογα με τον θεραπευτή (ειδικευόμενος θεραπευτής, πιστοποιημένος θεραπευτής ή πιστοποιημένος εσωτερικός συνεργάτης). Επιπλέον, κατά την αρχική συνεδρία χορηγείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης με το επιπλέον κόστος των 50€ ανά άτομο. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για την ανάλυση της εκάστοτε περίπτωσης, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική ή coaching, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

David, D., Lynn, S., & Ellis. A. (2010). Rational and irrational beliefs. Implications for research, theory, and practice. New York: Oxford University Press.

Ατομική Συμβουλευτική και Θεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Γονέων και Εκπαιδευτικών

Η ατομική συμβουλευτική και θεραπεία με παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας του παιδιού παρέχεται σύμφωνα με την Λογικοθυμική & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Προσέγγιση (RECBT) του Albert Ellis (http:// albertellis.org/RECBT-in-the-context-ofmodern-psychological-research/).

Η RECBT είναι σχετικά μικρή σε διάρκεια με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (Ellis & Bernard, 2006).

Η ατομική συμβουλευτική/θεραπεία παρέχει στα παιδιά και τους εφήβους τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρειάζονται για καλύτερη συναισθηματική υγεία, τις απαραίτητες δεξιότητες για καλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς ενώ βοηθά τα παιδιά να υιοθετήσουν μια ορθολογική, έξυπνη στάση στην καθημερινότητά τους.

Η Λογικοθυμική & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια αποτελεσματική, και θεραπευτική προσέγγιση που δρα προληπτικά και συμβάλλει ενεργά στην ευημερία των Παιδιών, των Εφήβων και των οικογενειών τους.

Τα θέματα που εξετάζονται στη συμβουλευτική/θεραπεία περιλαμβάνουν θέματα καθημερινής ζωής, αποδοχής και αυτοπεποίθησης, επικοινωνίας, ανοχής στη ματαίωση και ψυχολογική πειθαρχία, διαπροσωπικές σχέσεις, μεταβατικά γεγονότα ζωής (π.χ. μετεγκατάσταση, διαζύγιο κ.λπ.), πένθος και δυσκολίες προσαρμογής . Οι μεμονωμένες συνεδρίες RECBT καθορίζονται από και προσαρμόζονται στο αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία κάθε Παιδιού/Εφήβου.

Υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία (βλ. Ellis, Bernard, 2006; Joyce, 2006; Vernon, 2009; Vernon & Bernard, 2006) που υποδεικνύουν ότι η Λογικοθυμική & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τις διαταραχές που σχετίζονται με άγχος, στρες, θυμό, ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, ιδεοληψίες και καταναγκασμούς, εναντιωματική-προκλητική συμπεριφορά και επιθετικότητα, μετατραυματικό στρες, διατροφικές διαταραχές, πεποιθήσεις που σχετίζονται με κατάχρηση ουσιών και άλλες αποκλίνουσες συμπεριφορές όπως εκφοβισμός και άλλες μορφές βίας, μαθησιακές δυσκολίες, ακαδημαϊκή υποεπίδοση και αποτυχία, εφηβική εγκυμοσύνη, αναποφασιστικότητα, αυτοτραυματισμός, σχολική απουσία, χαμηλή ανοχή στη δυσφορία και άλλα θέματα.

Οι μεμονωμένες συνεδρίες είναι διάρκειας 50 λεπτών και το κόστος ξεκινά από 30€ ανά συνεδρία και ποικίλλει ανάλογα με τον θεραπευτή (ειδικευόμενος θεραπευτής, πιστοποιημένος θεραπευτής ή πιστοποιημένος εσωτερικός συνεργάτης). Θα παρέχεται ένα πακέτο αρχικής αξιολόγησης με εφάπαξ χρέωση 50€.

Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική ή coaching επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

Ellis, A., & Bernard, M. E. (Eds.) (2006). Rational emotive Behavior approaches to Childhood disorders. New York: Springer.

Joyce, M. R. (2006). A developmental, Rational-Emotive Behavior approach for working with Parents. In A. Ellis & M. E. Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavior approaches to Childhood disorders (pp. 177-211). New York: Springer.

Vernon, A. (2009). Counseling Children and Adolescents (4th Ed.) Denver, CO: Love Publishing.

Vernon, A., & Bernard, M. E. (2006). Applications of RECBT in schools: Prevention, promotion, intervention. In A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational emotive Behavior approaches to Childhood disorders (pp. 415-460). New York: Springer.

Ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία με Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Εκπαιδευτικούς

Η ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία με παιδιά και εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας του παιδιού παρέχονται σύμφωνα με την Λογικοθυμική & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Προσέγγιση (RECBT) του Albert Ellis (http:// albertellis.org/RECBT-in-the-context-ofmodern-psychological-research/).

Το RECBT είναι σχετικά σύντομη σε διάρκεια, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (Ellis & Bernard, 2006).

Η ομαδική συμβουλευτική/θεραπεία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν μια υγιή θεραπευτική σχέση με έναν RECBT θεραπευτή και τα άλλα μέλη της ομάδας, να μάθουν γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές τεχνικές που χρειάζονται για τη συναισθηματική τους υγεία, να οξύνουν και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες για καλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς και να υιοθετήσουν μια ορθολογική, έξυπνη στάση στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ομάδας, τα παιδιά και οι έφηβοι διδάσκονται κοινωνικές και άλλες διαπροσωπικές δεξιότητες για τη δημιουργία και διατήρηση υγιών σχέσεων με άλλα άτομα και τη διαχείριση δύσκολων διαπροσωπικών καταστάσεων.

Επιπλέον, η RECBT προσέγγιση παρέχει στα παιδιά και τους εφήβους την ευκαιρία να αμφισβητήσουν και να αλλάξουν τις υποκείμενες παράλογες πεποιθήσεις και τις μη λειτουργικές συμπεριφορές τους (π.χ. συμπεριφορές “ξεσπάσματος”) σε ένα ομαδικό πλαίσιο.

Τα οφέλη της ομαδικής συμβουλευτικής/θεραπείας περιλαμβάνουν την επέκταση και την οικοδόμηση της ατομικής θεραπείας, την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους να υιοθετήσουν ορθολογική, έξυπνη σκέψη, η οποία συζητείται εντός της ομάδας, και να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν την κοινωνικο-συναισθηματική  και συμπεριφορική τους υγεία που μπορεί να γενικευτεί άμεσα σε σημαντικά κοινωνικά πλαίσια (π.χ. σχολείο, σπίτι).

Παρόμοια θέματα και δυσκολίες συζητούνται στην ομαδική συμβουλευτική/θεραπεία, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω στην ενότητα «Ατομική συμβουλευτική και θεραπεία με παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας παιδιών». Εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι η ομαδική RECBT έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κοινωνικο-συναισθηματικών δυσκολιών των παιδιών και των εφήβων (βλ. Terjesen & Esposito, 2006), ενώ τα αποτελέσματα είναι συχνά πιο θετικά όταν Γονείς και Εκπαιδευτές παρακολουθούν εκπαιδευτικές ομάδες για καθοδήγηση γονέων και τη διαχείριση Παιδιού και Εφήβου και των δυσκολιών που σχετίζονται με την ηλικία καθώς και άλλα θέματα ψυχικής υγείας στο σπίτι και στο σχολείο (Joyce, 2006, Trip, Vernon, & McMahon, 2007, Vernon & Bernard, 2006).

Οι ομαδικές συνεδρίες είναι διάρκειας 90 λεπτών και έχουν κόστος 30€/συνεδρία. Θα παρέχεται ένα πακέτο αρχικής αξιολόγησης με εφάπαξ χρέωση 50€.

Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για ομαδική συμβουλευτική/θεραπεία επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στο τηλ: + 30 210 6128950 ή μέσω e-mail: info@recbt.gr

Πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες, κατόπιν αιτήματος.

Βιβλιογραφία

Ellis, A., & Bernard, M. E. (Eds.) (2006). Rational emotive Behavior approaches to Childhood disorders. New York: Springer.

Joyce, M. R. (2006). A developmental, Rational-Emotive Behavior approach for working with Parents. In A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational emotive Behavior approaches to Childhood disorders (pp. 177-211). New York: Springer.

Terjesen, M. D. & Esposito, M. A. (2006). Rational-Emotive Behavior Group Therapy with Children and Adolescents. In A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavior approaches to Childhood disorders (pp. 385-414). New York: Springer.

Trip, S., Vernon, A., & McMahon, J. (2007). Effectiveness of Rational-Emotive Education: A quantitative meta-analytical study. Journal of Cognitive and Behavioural Psychotherapies, 7, 81-93.

Vernon, A., & Bernard, M. E. (2006). Applications of RECBT in schools: Prevention, promotion, intervention. In A. Ellis & M.E. Bernard (Eds.), Rational-Emotive Behavior approaches to Childhood disorders (pp. 415-460). New York: Springer.