Γνωρίστε την Ομάδα μας

Χρυσούλα Κωστογιάννη, Ph.D., Πιστοποιημένη RECBT Ψυχοθεραπεύτρια, RECBT Επόπτρια, Ellis Scholar

Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου RECBT

Η Δρ. Χρυσούλα Κωστογιάννη σπούδασε Ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου απέκτησε πτυχίο Ψυχολογίας (Bachelor of Science, 1986) από το Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ψυχολογίας (Μaster of Αrts, 1991) και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (Doctorate of Philosophy, 1994) στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στην Κλινική και Σχολική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική κλινική της εκπαίδευση στο Albert Ellis Institute στην Νέα Υόρκη, όπου και εκπόνησε την μεταδιδακτορική της διατριβή (Post-Doctorate) στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Rational-Emotive Behaviour Therapy) το 2000. Το 2003 ίδρυσε και ανέλαβε την διεύθυνση του Ελληνικού Ινστιτούτου Λογικοθυμικής και Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας, το οποίο αποτελεί θυγατρικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του Albert Ellis Institute. Η Δρ. Κωστογιάννη παραμένει μέχρι σήμερα διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου RECBT. Παράλληλα, εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σχετικών επαγγελματιών ως μέρος της εκπαίδευσης τους στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αθήνα και άλλα διεθνή κέντρα, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Από το 1995 μέχρι το 2012, ήταν Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Τμήματος Ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College). Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2013, διορίστηκε Διευθύντρια των προγραμμάτων Ψυχολογίας στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο/Κολλέγιο, όπου ανέλαβε και την λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος της Κλινικής Ψυχολογίας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2014, διορίστηκε Επικεφαλής Ψυχολογίας (Chair of Psychology) στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Hellenic American University). Επιπλέον, το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Συμβουλευτικής του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο διηύθυνε μέχρι το 2014. Από το 2018 μέχρι σήμερα, η Δρ. Κωστογιάννη διδάσκει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας’ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τελευταία 28 χρόνια, η Δρ. Κωστογιάννη είναι ενεργή ως επιστήμονας-επαγγελματίας. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, ερευνώντας την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, και ειδικά της Λογικοθυμικής & Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας, πολιτιστικούς και άλλους κοινωνικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην ψυχοπαθολογία, καθώς και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της RECBT.

Είναι ειδικός στην Λογικοθυμική & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία, Συμβουλευτική και Προπονητική (Coaching) με άτομα, ομάδες και ζευγάρια, βοηθώντας στην αντιμετώπιση ψυχολογικών ζητημάτων και προάγοντας την ψυχολογική ευημερία μέσω της ορθολογικής ζωής. Επιπλέον, έχει εκτενής εμπειρία ως σύμβουλος σε πολλά σχολεία, παρέχοντας εκπαιδεύσεις και εργαστήρια για γονείς και εκπαιδευτές, σε θέματα όπως η ενημέρωση και η διαχείριση θεμάτων που αφορούν παιδιά και εφήβους (π.χ. διαχείριση συναισθημάτων, δεξιότητες επικοινωνίας και άλλα εξατομικευμένα θέματα) από την σκοπιά της RECBT.

Η Δρ. Κωστογιάννη πραγματοποιεί αξιολογήσεις για διαγνωστικούς σκοπούς καθώς και για την εννοιολόγηση θεμάτων μέσω του μοντέλου της RECBT, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση. Συγκεκριμένα, διεξάγει ολοκληρωμένες ψυχολογικές (π.χ. προσωπικότητας, συναισθηματικής κατάστασης, αξιών & πεποιθήσεων, συμπεριφορικές, κοινωνικές κ.λπ.), ψυχοεκπαιδευτικές και νευροψυχολογικές αξιολογήσεις (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ κ.λπ.), καθώς και αξιολογήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες .

Επιπλέον, δουλεύει ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις, κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς, για την προώθηση ορθολογικών κοινοτικών περιβαλλόντων, την επαγγελματική ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο και την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Δρ. Κωστογιάννη έχει λάβει πιστοποίηση ως Σχολικός Ψυχολόγος από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1990, ήταν ψηφισμένο μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας το 1998 και δραστηριοποιείται ως Διεθνής Συνεργάτης του Συλλόγου. Το 1998 έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο και το 2014 έγινε μέλος του Ελληνικού Ψυχολογικού Συλλόγου.

Από το 1994 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα. Η Δρ. Χρυσούλα Κωστογιάννη (γνωστή και ως Dr. Chrys) προσφέρει ατομικές, ομαδικές, οικογενειακές συνεδρίες και συνεδρίες σε ζευγάρια δια ζώσης, Skype και Zoom στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Για να κανονίσετε ραντεβού με την Δρ. Κωστογιάννη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα τηλέφωνα : 210 6128950, 693 22 01777 ή στο προσωπικό της e-mail: ckostogiannis@gmail.com

Άννα-Μαρία Πλέσσα, DPsych, Πιστοποιημένη RECBT Ψυχοθεραπεύτρια

Συμβουλευτική Ψυχολόγος & RECBT Ψυχοθεραπεύτρια

Συντονίστρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο RECBT

Η ακαδημαϊκή της κατάρτιση και η κλινική εμπειρία της Δρ. Άννα-Μαρίας Πλέσσα μετράει περισσότερα από δέκα έτη και εκτείνεται στους τομείς της ψυχολογικής νευροεπιστήμης, της κλινικής ψυχολογίας, της συμβουλευτικής ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor (BSc) στην Ψυχολογία με Νευροεπιστήμη (University of Westminster, UK, 2009), μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στην Κλινική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο La Salle, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, 2011), επιπλέον μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (City, University of London, UK, 2014) και Επαγγελματικού Διδακτορικού (DPsych) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (City, University of London, UK, 2020).Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώθηκε στους τομείς της συμβουλευτικής ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας στα πλαίσια της επιβλαβούς χρήσης ουσιών, ενώ η διδακτορική της έρευνα χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία θεμελιωμένης θεωρίας (grounded theory methodology) προκειμένου να διερευνήσει και να οριοθετήσει τα συστατικά μέρη της διαδικασίας θεραπευτικής αλλαγής όπως την βιώνουν οι ασθενείς ψυχοθεραπείας που ανακάπτουν από επιβλαβή χρήση ουσιών.

Η Δρ. Πλέσσα είναι επίσης πτυχιούχος και πλήρως πιστοποιημένη στη Λογικοθυμική και Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (Rational Emotive & Cognitive Behavior Therapy, RECBT) από το Ελληνικό Ινστιτούτο RECBT στην Αθήνα (επίσημα πιστοποιημένο κέντρο RECBT από το Ινστιτούτο Albert Ellis της Νέας Υόρκης) και συνεργάτης αυτού από το έτος 2013.

Η Δρ. Πλέσσα έχει εμπειρία αρκετών χρόνων, συνεργαζόμενη με διάφορες ομάδες ασθενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (του Ην. Βασιλείου), με διεθνή κέντρα ημερήσιας φροντίδας για γνωστική αποκατάσταση, ιδιωτικά νοσοκομεία, κοινοτικές υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών και του αλκοόλ, υπηρεσίες σχολικής συμβουλευτικής, και εξωτερικά ιδρύματα ψυχοθεραπείας. Στα περιστατικά που έχουν εξεταστεί μέσα σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνονται παιδιά, εφήβοι, ενήλικες, και μεγαλύτεροι ενήλικες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, συμπεριφορικές, μαθησιακές, νευρολογικές δυσκολίες, αλλά και δυσκολίες με την προσωπικότητά τους (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, κοινωνικό άγχος, κρίσεις πανικού,  ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (OCD), διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD), σεξουαλική κακοποίηση, διαταραχές διατροφής και εικόνας του σώματος, σχιζοφρένεια, κατάχρηση ουσιών, εσκεμμένος αυτοτραυματισμός, απώλεια και πένθος, δυσκολίες διαπροσωπικών σχέσεων, προβλήματα υπογονιμότητας, εργασιακό στρες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), δυσλεξία, Άσπεργκερ, άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας). Ο τρόπος εργασίας της είναι θερμός και συνεργατικός, και ενσωματώνει τεκμηριωμένες ανθρωπιστικές-υπαρξιακές αρχές μαζί με γνωστικές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις, καθώς και πρακτικές σχετικά με την προσκόλληση της ανάπτυξης και αλλαγής της προσωπικότητας, με τρόπο ο οποίος στοχεύει στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε θεραπευόμενου ξεχωριστά και το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Είναι σε θέση να συνεργαστεί με τους πελάτες της στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Η Δρ. Πλέσσα έχει λάβει άδεια ασκήσεως ψυχολόγου, αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο (Αρ. Άδειας: 688705), ενώ είναι επίσης Εγκεκριμένη Ψυχολόγος από το Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο (HCPC Αρ. Επαγγελματικού Μητρώου: PYL039710), Πιστοποιημένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος από την Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα (BPS / CPsychol Αρ. Πιστοποίησης: 239867), καθώς και Συνεργαζόμενο Μέλος της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ψυχολογίας (Αρ. μέλους APA: 29637509). Επιπλέον, είναι πιστοποιημένη και εγγεγραμμένη στην Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα (BPS) του Ηνωμένου Βασιλείου ως Διαπιστευμένη Χρήστρια Ψυχομετρικής Αξιολόγησης στους τομείς της Επαγγελματικής Ικανότητας και Προσωπικότητας (Αρ. μέλους RQTU: 239867).

Παραμένει ενεργή και ενημερωμένη στον τομέα ειδίκευσής της συμμετέχοντας σε επιμορφωτικά προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω τακτικής παρακολούθησης ψυχό-εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έγκειται στη χρήση ποιοτικών μεθόδων (κυρίως θεμελιωμένων θεωριών και ερμηνευτικών-φαινομενολογικών προσεγγίσεων ποιοτικής επιστημονικής έρευνας) για τη μελέτη εφαρμοσμένων ψυχολογικών και ψυχοθεραπευτικών θεμάτων, όπως: η κατανόηση της ψυχικής δυσφορίας μέσω υπαρξιακών αγωνιών και προβλημάτων που συνδέονται στενά με διαταραγμένη μορφή προσκόλλησης σε πρώιμα και μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης, οι μετατραυματικοί παράγοντες ανάπτυξης, η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής συμβολής των ζώων συντροφιάς, και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σε ενδοπροσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο ανάπτυξης ανθρώπινων σχέσεων.

Η Δρ. Πλέσσα δουλεύει με ποικιλία πελατών, όπως:

  • Ενήλικες
  • Έφηβοι
  • Ζευγάρια
  • Οικογένειες και άλλες ομάδες (π.χ. ομάδες πελατών που σχηματίζονται γύρω από ένα κοινό θέμα ή έναν τομέα ανησυχίας)

Τομείς Εξειδίκευσης:

  • Ατομική Συμβουλευτική και Θεραπεία
  • Ομαδική Συμβουλευτική και Θεραπεία
  • Συμβουλευτική και Θεραπεία Κατάχρησης Ουσιών
  • Ψυχομετρική Αξιολόγηση
  • Κατασκευή και Ερμηνεία Γενεαλογικών Γενεογραμμάτων
  • Θεραπευτική Προσέγγιση με βάση την θεωρία πρώιμων δεσμών προσκόλλησης
  • Λογικοθυμική & Γνωσιακή- Συμπεριφορική Αξιολόγηση και Θεραπευτική Παρέμβαση

Ειδικά Θέματα:

Η Δρ. Πλέσσα εργάζεται με ποικίλα ψυχοθεραπευτικά ζητήματα, όπως:

  • Συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ντροπή, ενοχή, πληγωμένος πόνος, θυμός, ζήλια, φθόνος)
  • Σχεσιακές δυσκολίες (π.χ. θέματα οικειότητας, επικοινωνιακές συγκρούσεις)
  • Υπαρξιακές προκλήσεις και δυσκολίες σταδίων ζωής
  • Πένθος
  • Ιστορικά σεξουαλικής κακοποίησης και τραύματος (π.χ. ψυχολογική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία)
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Διατροφικές διαταραχές και προβλήματα εικόνας σώματος
  • Κατάχρηση/εξάρτηση ουσιών
  • Ψύχωση
  • Ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα
  • Κρίσεις πανικού
  • Κοινωνικό άγχος
  • Τελειομανία
  • Αναβλητικότητα/Δυσκολίες κινητοποίησης
  • Ακαδημαϊκή Υπο-επίδοση
  • Εργασιακό άγχος
  • Εκπαίδευση δεξιοτήτων επικοινωνίας και διεκδίκησης
  • Δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων
  • Αυτό-περιοριστικές πεποιθήσεις και αισθήματα ανεπάρκειας
  • Θέματα αυτό-αποδοχής και απώλεια αυτοπεποίθησης
  • Προσωπική ανάπτυξη

Η Δρ. Πλέσσα προσφέρει ατομικές, ομαδικές, οικογενειακές συνεδρίες και συνεδρίες ζεύγους δια ζώσης, Skype και Zoom.

Για να κανονίσετε ραντεβού με την Δρ. Πλέσσα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα τηλέφωνα: 210 6128950, 69444 38843  ή στο προσωπικό e-mail της: amplessa@gmail.com

Ειδικευόμενοι Θεραπευτές Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πιστοποίησης Εποπτείας στην RECBT:

  • Αλατζάκη Μυρτώ (B.Sc. Ψυχολογία – Πάντειο Πανεπιστήμιο)
  • Βλαχόπουλος Στέλιος (B.Sc. Psychology – University of East London, M.Sc. Health Psychology – University of Nottingham
  • Γεωργακοπούλου Αλεξάνδρα (B.Sc. Psychology – University of Tuebingen, M.Sc.c. Θεωρητικά Πλαίσια, Συγκριτικές Προσεγγίσεις & Κλινικές Εφαρμογές της Ψυχοθεραπείας – ΕΚΠΑ)
  • Γεωργιοπούλου Κωνσταντίνα (B.Sc. Φιλοσοφία, Παιδαγωγική & Ψυχολογία – EKΠA)
  • Κασφίκης Γιώργος (B.A. Psychology – Open University/Deree-American College of Greece, Μ.Sc. Κινηματογραφικό και Τηλεοπτικό Σενάριο, Script Doctor – Goldsmiths University of London)
  • Κατσαραγάκη Νάγια (B.Sc. Ψυχολογία – EKΠA)
  • Κουρίκα Μαριέττα (B.Sc. Ψυχολογία – Πάντειο Πανεπιστήμιο)
  • Λαδάκη Αριάδνη (B.Sc. Ψυχολογία – ΑΠΘ)
  • Λορέντζος Οδυσσέας (B.Sc. Ψυχολογία –Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μ.Sc. Νευροψυχολογία – ΕΚΠΑ)
  • Λύρας Ανδρέας (B.Sc. Psychology – Hellenic American University)
  • Μητσάκη Άλκηστης (B.Sc. Psychology – University of Bath, M.Sc. Child & Adolescent Psychology – University of Leiden)
  • Μητσοπούλου Κωνσταντίνα (B.A. Psychology – Open University/Deree-American College of Greece)
  • Στεργίου Φωτεινή (B.Sc. Psychology – University of East London, M.Sc. Human Cognitive Neuropsychology – University of Edinburgh)
  • Ταμπούρογλου Φαίδρα (B.Sc. Φιλοσοφία, Παιδαγωγική & Ψυχολογία – EKΠA)